Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych

7 lutego 2017, 11:55

Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.



© Mick Stephenson

Remedium na (niektóre) bóle głowy

3 listopada 2007, 11:15

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley opracowali urządzenie, które uchroni przed migrenowym bólem głowy, wywoływanym m.in. przez czerwone wino. U części osób po jego spożyciu dochodzi do skoku poziomu adrenaliny i tzw. przełomu nadciśnieniowego. Często towarzyszy mu kołatanie serca oraz duszności czy nudności.


Orzechy włoskie zwiększają liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym

27 lipca 2017, 12:23

Jedzenie orzechów włoskich może zwiększać liczebność dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.


Witamina lepsza od filtra

20 listopada 2008, 09:52

Witamina B3 (nikotynamid, witamina PP), która występuje np. w mięsie, ziarnach czy orzechach, skuteczniej chroni przed nowotworami skóry niż filtry słoneczne.


Czerniak złośliwy skóry

Mikrobiom może poprawiać reakcję na immunoterapię

9 października 2017, 11:10

Ludzie z pewnymi bakteriami w mikrobiomie jelitowym lepiej reagują na immunoterapię przeciwnowotworową.


Kwasy omega-3 nie pomagają ich sercu

28 czerwca 2010, 11:31

Spożywanie większych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 nie zmniejsza ryzyka chorób serca u kobiet z cukrzycą typu 1.


Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.

13 października 2017, 05:08

Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.


Przez umami pandy nie jedzą mięsa

6 grudnia 2010, 11:47

Pandy wielkie kojarzą się z zajadającymi się bambusem łagodnymi roślinożercami. Nie zawsze tak jednak było. Przed milionami lat przodkowie czarno-białych "misiów" gustowali również w mięsie. Stali się wegetarianami, gdy wyłączeniu uległ gen odpowiadający za wykrywanie smaku umami.


Zła dieta zabija miliony ludzi

4 kwietnia 2019, 10:56

Zła dieta zabija rocznie około 11 milionów osób na całym świecie. Takie wnioski płyną z badań pod tytułem Global Burden of Disease Study 2017, przeprowadzonych przez naukowców z Institute for Health Metric and Evaluation na University of Washington.


Trująca żywność

15 stycznia 2013, 19:02

Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy